Saturday, January 1, 2011

The Birds - Recenzija / Review by Terapija.net

Treći rad Third I u 2010. godini je vrlo kratki EP sa samo jednim istoimenim instrumentalom koji je kroz neuobičajeni elektronski noise prikazao cvrkut ptica.
Nema se šta puno pričati. Po običaju, Third I su ponovno isporučili nesvakidašnje izdanje, ovaj puta bez ikakvih natruha melodija i harmonija, te su se bazirali na čistoj primjeni electro-industrial noisea u svrhu konkretne glazbe. Sa nezaobilaznim eksperimentalnim pristupom koji kod njih više nije niti 'eksperiment', već stil izražavanja, priuštili su 13 i pol minuta ugodne ambijentalne buke u kojoj nema priče niti fabule, već je po Stockhausenovom sistemu, skoro pa doslovce uzet mikrofon i snimljen je cvrkut ptičica. Naravno, sve zvukove su Third I proizveli na svojim elektronskim napravama s ciljem da prikažu jedan odsjećak vremena bezbrižne ptičje igre na drveću pored vašeg prozora. I dočarali su sve što umjetnik može i mora prikazati na svojem pejzažu, u ovom slučaju zvučnom, koji je prilično 'siv' i olovno težak sa naglašenim šumom poput najlošije audio ili magnetofonske trake koja bi u slučaju vizualne umjetnosti mogla biti zarđala tabla lima ili nekog gvožđa s apstrakcijama koje aludiraju na ptice i njihov cvrkut.
Kreativno i dorečeno. Konkretno. Manjka uzbudljiva priča poput Stockhausenove "Bird Of Passage" (1976), ali u ovom slučaju to i nije toliko važno.
ocjena albuma [1-10]: 6
horvi // 01/01/2011
http://terapija.net/mjuzik.asp?ID=10143

No comments:

Post a Comment