Friday, September 30, 2011

Wired review on terapija.net


BOLEST EVROPA / THIRD I: Wired (Mrtvaja Records, 2011)

U novom izadnju "Wired" dvojac iz dark ambient/industrial/noise projekta Third I u kolaboraciji s Bolest Evropa, one man projektom iz Visokog, odvodi nas na dvadeset minuta u jednom komadu na drugu stranu naše (digitalne) stvarnosti. I to u mračne i nepregledne dimenzije world wide weba. A to putovanje je omogućila mlada etiketa Mrtvaja Records iz Sarajeva.

U vremenu kada je iskonska značajnost pogleda jednih očiju u druge gotovo zaboravljena i potpuno obezvrijeđena, a naš vlastiti identitet gutaju brojni profili takozvanih društvenih mreža. Naš istinski izgled zamjenjuju horde najrazličitijih lažnih avatara. A naša prava imena postaju kratki "nickovi", sastavljeni od beznačajnih slova i brojki. Naše digitalne nule i jedinice Third I i Bolest Evropa instaliraju u svoju cyber-podmornicu nazvanu "Wired" i vode nas na jedno virtualno verneovsko ali distopijsko putovanje bespućima same podsvijesti interneta.

Nesumnjivo, budućnost je već tu. I kroz naše "portove" za upijanje informacija je već našla put do same esencije našeg postojanja. Zaobišla naš "firewall" zdravog razuma i zarazila nas svojim virusom. Opasni globalni "trojanac" je postao dio naših, kako istraženih, tako i onih još neistraženih moždanih "clustera". I na taj način postao jedno s našim digitalnim tijelom; nerazdvojivi binarni uljez. Protiv kojeg bi, možda, jedini lijek bila snažna erupcija sunčeve baklje. Koja bi svojom milijardama tona TNT-a ravnoj razornoj moći u nezapamćenoj sunčevoj oluji udarila o zemljinu magnetosferu i jako poremetila sveobuhvatnu telekomunikacijsku mrežu oko naše planete. Upravo u takvom sveopćem digitalnom metežu krećemo s "Wired" na interaktivnu soničnu kazneno-istraživačku ekspediciju kroz kaotično isprepletene kanale world wide (spider) weba. U tome neizvjesnom putovanju susrećemo brojna virtualna megalomanska ega net-ovisnika i, svojim krvnim žilama u digitalnu globalnu matricu umreženim, izgubljenim individuama. Jedina orijentacija i vodilja nam je periodično se ponavljajući sonarni zvučni impuls. Koji vodi pored, u obliku samplova integriranih, raznih elektronskih ostataka ljudskih glasova, digitalno predmodificiranih mehaničkih zvukova i nerazjašnjivih FX-efekata. Oni mnogobrojniji u bajtovima su jače zvučne rezolucije i stoga razumljiviji. Dok su drugi skoro do nepripoznatljivosti izfragmentirani i izravno nalaze svoj put preko naših eksternih slušnih portova u virtualnu manifestaciju naše podsvijesti. I na taj način remete i manipuliraju naše intimne procesore i interne, siromašnom logikom izredane, individualne algoritme razmišljanja.

Najveća (i jedina) mana ovog sonično-virtualnog putovanja je njegova kratkoća (samo dvadeset minuta). I, iz toga dijelimično rezultirajući, minimalni prikaz ustvari ogromnog horizonta ove tematike. Ali ako ovo izdanje služi kao uvod u daljnje suradnje ova dva glazbena entiteta, onda je ono potpuno zadovoljavajuće odigralo svoju ulogu. I tako sve one koji se vole izgubiti u tajanstvenim i mračnim ambijentima industrial/noisa obskrbiti s još jednim friškim i zanimljivim ostvarenjem.

ocjena albuma [1-10]: 8
durden // 30/09/2011

No comments:

Post a Comment