Monday, January 26, 2009

D:S industrial noise mini fest


14.8.2008., klub Danguba, ulaz 100din

Nije ovo prvo desavanje ovakvog tipa u Srbiji ali su ovakve manifestacije toliko retke da se zapravo cini da je svaki put – prvi put. Postoje naznake da je ovo samo prvo u nizu dogadjaja i kako se cini drugi fest bi trebalo da se odrzi u najskorije vreme, ne samo u Beogradu, vec u svim gradovima gde postoji volja da se tako nesto odrzi.
Prvi fest su cinili Erekta, Youth A.D., C.T.D., dreDDup, Figurative Theatre.
A pocelo je oko 22h i prvi je izasao Djole-(Erekta). Erekta inace radi harsh noise ali se ovoga puta odlucio za drugaciji nastup, eksperimentalniji, vise teatralni nego sviracki i moram priznati da je to bio pun pogodak. Nisam hteo da ga pitam sta ce raditi jer je ovako iznenadjenje bilo vece a utisak potpuniji. Podrska su bili ventilator i kasetofon koji je sve vreme emitovao buku ali ne toliko glasnu, vise kao pozadinsku. Za to vreme Erekta je bacao cvece u publiku, svirao na frulici i bacao se po bini i saplitao se po istoj a publika je pocela da se sutira. Neko je rekao da za takav nastup treba imati „m*da”.
Youth A.D. je svirao mozda i najkrace od svih, nekih 15ak minuta, ali je nekima to bilo dovoljno da ostavi najveci utisak. Steva je prilicno miran/statican na bini dok svira na svojoj analognoj KORG (?) „spravi”. Vraca nas na pocetke industriala i on je zapravo i najvise podsetio na staroskolski indstrial zvuk.
C.T.D. je harsh noise dvojac na lap topovina sa pedalama. I oni su se odlucili za „teatralniji” pristup nastupajuci bosi, u belim matnilima i sa maskama na licima. Stvar koju su izveli je bila poput one sa izdanja „Machine is bleeding to death”, dakle jedna u trajanju od 20tak minuta sto je sasvim dovoljno za ovakav zvuk koji bih ja nazvao drone-industrial. Nastup generalno nije bio toliko napet i „harsh” ali sam prvi put video da neko moze da zaspi uz buku :).
dreDDup je bio bend u onom najklasicnijem smislu reci (4 clana, 4 instrumenta). A i zvucali su najklasicnije. Industrial crossover, moderniji pristup i nekih 45 minuta svirke.
Mihajlo je teatralan a i studira to pa se nekako vidi da se pored samog koncerta dosta polaze ponasanje na bini, kao i sam zvuk. Prosto bend koji se dosta trudi da pored same svirke ponudi jos nesto i za ovakav bend je stvarno steta sto jos uvek nije „priznat”.
Figurative Theatre je bio zadnji a kako su mene pustili iz civilne odsvirali smo i par Third I stvari na pocetku tj pre FT dela setliste. O tome kako smo zvucali isl, moracete da pitate nekog drugog.
Eto tako je to bilo za jedan prvi put. Mislim da su imena koja su nastupala pravilno odabrana u smislu da su svi u slicnim vodama ali opet je svaki bend imao svoj pristup, svaki je imao „to nesto” svoje specificno po cemu se izdvajao. Mali video preview od 20tak minuta se moze skinuti sa divshare.com/download/5190721-23a.

PS. Onome ko je ukr'o diskove sa PMK distroa jebem sve što mu kvaku po kući hvata!

HellyCherry webzine #72/73

No comments:

Post a Comment